Det danske miljø er på mange måder klemt, og det gælder også den del af miljøet, som vi kalder natur. Faktisk er Danmark et af de lande i Europa, som har mindst areal med vild natur, og vi har faktisk mindre vild natur, end man har i et land som Holland – som vi ellers ofte opfatter som et meget opdyrket og tæt befolket land.
Det danske landskab er præget af landbruget, og de store, grønne og sammenhængende marker, som vi ser i landskabet og ofte opfatter som smuk natur, er i virkeligheden meget langt væk fra natur som sådan. Det er store flader med én slags afgrøde, og omhyggelig sprøjtning sørger for, at der ikke vokser ukrudt, som ellers kunne hjælpe insekter og fugle lidt og give bedre levemuligheder for dem.
Nu er man så begyndt at arbejde med det begreb, man kalder rewilding for at hjælpe områder i Danmark tilbage til en vildere natur. Tanken er at indhegne store områder og så udsætte store græsædende dyr, som kan holde vegetationen nede og skabe muligheder for levesteder for en bredere vifte af vækster. Og disse kan igen give levesteder for insekter, fugle, pattedyr og krybdyr, så naturen bliver vildere. Målet er at skabe en større biodiversitet.
Mange mennesker holder af at se på den vilde natur, men følger man ideen om rewilding, har mennesker sådan set ikke nogen plads i disse naturområder. Men så må man betragte tingene udefra.
Mange ynder at vandre og nyde naturen på denne måde, men måske vil de selv have rettet lidt op på det, som naturen har udstyret dem med. Mange kvinder vil for eksempel gerne have lavet en brystkorrigerende operation. Det kan man få mere at vide om på https://motiva.health/dk/, hvor man se se de muligheder der er. En sådan operation kan give mere livsglæde, selvtillid og lyst til at blande sig med andre mennesker – og eksempel være mere aktiv i naturen og i andre sammenhænge.
Der er en del diskussion om de forskellige projekter med rewilding, som er i gang, og der er endnu flere projekter på vej i en række nye naturnationalparker, som politikerne netop har vedtaget at oprette. Nogle mener, at de store græssende dyr som heste og bisoner ikke får dækket deres fødebehov og begynder at spise planter, som de under tilstrækkelige forhold ikke vilde røre, og de holder sig ikke tilbage for at kalde disse naturnationalparker for områder, hvor der foregår misrøgt af dyrene. Områderne er indhegnede, så dyrene kan ikke flytte sig hen til områder, hvor de kan finde den føde, de helst vil have.
Andre mener, at denne måde at er den rigtige måde at få skabt en større biodiversitet på, som kan tiltrække insekter og fugle og være med til at redde biotoperne for mange af de truede arter, vi har. Ikke mindst antallet af arter inden for sommerfugle er gået kraftigt tilbage, og det håber man med de nye naturnationalparker at kunne rette op på.