Hvis du har blot nogle få grå hår på hovedet, så kan du nok huske en tid, da beboerne i en almindelig husholdning smed alt i én affaldspose: Kartoffelskræller, gamle poser, kaffefiltre og gamle aviser, og det hele røg derefter enten til affaldsforbrænding eller blev gravet ned i et stort hul – også kaldet en losseplads.
Sådan er det mildt sagt ikke længere. Affald er ikke længere skrald, som blot skal skaffes af vejen, men en ressource, som vi kan genanvende – eller i sidste ende kan udnytte til varme eller biogas, for den dels vedkommende, som ikke kan genanvendes i en eller anden form. Derfor er vi begyndt at sortere affaldet, så vi kan udnytte de forskellige fraktioner til nye materialer.
De fleste husstande har gennem flere år sorteret deres affald i eksempelvis hård plast, metal og restaffald, men nu er der planer om, at vi alle skal sortere i 10 fraktioner, så vi kan genanvende endnu mere.
Det kræver en masse styring både privat i husholdningerne og hos de affaldsselskaber, der skal modtage alt det sorterede affald og sørge for, at det sendes videre til genanvendelse. Det kan være en hjælp for disse, hvis de bruger et system til at styre dette – også kaldet et CRM system. Men hvad er crm egent for noget i en virksomhed? CRM betyder Customer Relations Management og er et it-system, som kan bruges til at holde styr på kundeaftaler, leverandører og alle mulige andre aftaler, der kræver system og opfølgning, og det vil være fortræffeligt til at holde styr på de forskellige kundetyper og deres sortering i det område, som et affaldsselskab dækker.
Affaldsstrategien er et vigtigt led i den grønne omstilling
Den nye affaldsstrategi, der tilsiger, at vi skal sortere vores affald i endnu flere delfraktioner, er et vigtigt led i den grønne omstilling i Danmark, hvor vi har sat os meget ambitiøse mål om en reduktion af CO2-udledningen. For eksempel kan en større produktion af biogas baseret på organisk restaffald fra husholdningerne være med til at fortrænge fossile brændstoffer ved produktionen af strøm, og indsamling og genanvendelse af plast og aluminium kan betyde, at vi ikke skal bruge så megen energi til fremstilling af nye materialer. Så lærer vi at sortere rigtigt og sende endnu mere sorteret affald frem til genanvendelse, tager vi også hver især vort lille del af ansvaret for at levere en grøn klode videre til vores børn.