Klimaforandringerne er for alvor kommet på dagsordenen, og der er såmænd også nok at tage fat på. Hvis du selv gerne vil gøre en konkret forskel i hverdagen, så kan du spise mindre kød. Oksekød og lammekød har et højt klimaaftryk og er skyld i global opvarmning, som bl.a. får Indlandsisen til at smelte, men hvis du i stedet indfører et par kødfrie dage om ugen, kan du gøre dine spisevaner mere klimavenlige. Så når du som forbruger fravælger oksekød og i stedet spiser vegetarisk eller kylling eller fisk, så er du med til at reducere den globale opvarmning via dit madvalg.
Flexitar – stadig lidt kød på bordet
Har du været vant til at spise oksekød regelmæssigt flere gange om ugen, så kan det kræve lidt tilvænning at droppe hakkebøffen og den gode saftige bøf med bearnaise, som du plejer at få. Men alle madvaner kan ændres, hvis man blot beslutter sig for det. Hvis du ikke er klar til at blive vegetar og helt undvære kød, så kan du i stedet blive flexitar, som betyder, at du spiser kød i små mængder, men overvejende spiser grønt og plantebaseret. Du kan fx spise kød 1-2 gange om ugen og vegetarisk de andre dage.
Fødevareministeriet er i øvrigt kommet med nye kostråd, som anbefaler, at man reducerer indtaget af kød fra 500 g til 350 g om ugen. At være vegetar er ikke bare at sidde og nippe til et salatblad. Der findes faktisk mange skønne vegetarretter, hvor du også får dækket din behov for protein, og som mætter godt. Du kan desuden lave en ugentlig madplan og dermed undgå madspild.
Madvaner som også er gode for dig
Mindre kød og mere grønt vil også føles behageligt i din mave, og det vil være sundere for dig at spise flere grøntsager. I det hele taget gælder det om at indføre gode tiltag i sit liv som fx gode og sunde madvaner, ligesom det gælder om at indrette sin bolig i en personlig stil, så man føler sig hjemme. Hos Familietapeter.dk finder du et stort udvalg af tapeter, som passer til dig og din familie.
Spis kylling og laks i stedet for oksekød
Øksekød har et langt højere klimatryk end kylling og laks. Det skyldes, at kvæg slipper metangas ud, og hele produktionen af oksekød belaster også klimaet. Hvis du gerne vil skåne klimaet, kan du i stedet spise mere kylling eller laks. Laver du ofte kylling i karry eller ovnstegt kylling, så har du måske lyst til også at eksperimentere med thairetter med kylling eller Chicken Tikka Masala, som er en lækker krydret indisk ret. Laks er også utrolig lækkert, hvad enten den er ovnbagt og serveres med nye kartofler og asparges, eller du laver en laksetærte med spinat.
Er økologisk kød mere klimavenligt?
Nej, den klimavenlige bøf findes ikke, så du kan ikke lette din samvittighed ved at købe en økologisk bøf i supermarkedet i stedet for en konventionelt produceret bøf. Den mest effektive måde at hjælpe klimaet på er ved at reducere det samlede indtag af kød fra firbenede dyr. Herfra lyder anbefalingen: Spis vegetarisk eller kylling eller fisk i stedet for.