Vi bruger løs af jordens ressourcer, som var der ingen i dag i morgen, og igen i år har vi brugt de årlige ressourcer inden for blot syv måneder. Så resten af året er alt vores forbrug overforbrug. Det kommer vi til at betale for en dag – måske ikke i vores eller vores børns levetid – men dagen kommer, hvis vi ikke ændrer vores adfærd meget hurtigt.
Earth Overshoot Day
Det er blevet navnet for den dag, der markerer, at vi har brugt de årlige ressourcer. Med ressourcer refereres der til brug af træ, mad og andre naturlige produkter, som jorden på bæredygtig vis kan give os. Earth Overshoot Day er også den dag, hvor det årlige kulstofudslip som atmosfæren kan tåle, er overskredet.
1. August
I år er den tidligste dato, hvor vi har opbrugt de årlige ressourcer siden 1970, hvor mennesker begyndte at overforbruge jordens naturlige ressourcer.
Hvis vi blot kunne formå at rykke dagen i den anden retning med fem dage hvert år, så vil vi i 2050 først have Earth Overshoot Day den 31. december. Det er ikke meget der skal til, før vi bevæger os i den rigtige retning.
Hvad er det værste der kan ske?
Det kan godt lyde lidt armageddon-agtigt, men hvis vi forsætter dette overforbrug, så kan det ifølge forskere resultere i, at vi ikke længere kan fange fisk i havene, friskt vand bliver en luksus, jorden giver færre afgrøder, dyrearter vil forsvinde, og vi vil se endnu flere skovbrande.
For hvert år, hvor vi udslipper mere kulstof end atmosfæren kan klare, vil vi opleve det som en snebold der begynder at rulle, og temperaturerne vil blive højere og højere år for år.
Bæredygtig produktion
Det handler jo nødvendigvis ikke om, at vi skal stoppe med at spise fisk og drikke vand. Vi skal stadig være i stand til at købe vores viking sko, iPhones og solbriller som giver vores liv den kvalitet, det har i dag. Det handler om, at vi skal producere produkterne på en bæredygtig måde således, at jorden er i stand til at give os de ressourcer på en årlig basis, uden det skader jorden på lang sigt.
Selvom vi i Danmark er gode til økologi, og generelt er bevidste om bæredygtighed, så er vi desværre også skyldige i overforbrug. Danmark indtager en 18. plads på listen over lande som overforbruger mest, og det er ikke noget, vi kan være stolte af.
Selvom det i bund og grund er op til hver enkelt at træffe smartere valg i dagligdagen, så er det lige så meget op til vores politikere på Christiansborg at sikre, at de store virksomheder producerer på en bæredygtig måde og begynder at skåne miljøet mere. Klodens velfærd er altså meget vigtigere end at tjene store summer penge.